Testmethodes voor tapes en lijmen | TAPIR

Hoe weet u of een tape voldoende kleefkracht heeft?

Van te voren wilt u graag weten of u een goede hechting krijgt met uw zelfklevende tape. U krijgt zo’n tape in uw handen, drukt met de duim tegen de kleeflaag en trekt onmiddellijk uw conclusie. De tape heeft geen hechtingskracht, want het blijft niet of nauwelijks aan uw duim kleven. Helaas vertelt deze testmethode u in 95% van de gevallen niets. Of misschien alleen, dat de kleeflaag voldoende olie bevat om aan uw duim te blijven kleven.

Toch wilt u van tevoren weten of de tape, voldoet aan uw hechtingseisen. Om die reden hebben alle fabrikanten afgesproken, dat iedereen zich houdt aan AFERA testmethodes. De verschillende aangeboden producten zijn daarom ook te vergelijken.

AFERA testmethodes

Kleefkracht op staal: wordt weergegeven in N/25mm tape breedte
Afschuifkracht: wordt weergegeven in N/25mm tape breedte
Rek tot breuk: wordt weergegeven in %
Temperatuurbestendigheid: wordt weergegeven in °C


Met welke ondergrond heeft u te maken?

Belangrijker is natuurlijk vast te stellen met welke ondergronden u, in uw toepassing, te maken heeft. Daarom adviseren wij altijd zelf, of met hulp van TAPIR, proeven te doen in uw specifieke situatie. Pas dan weet u pas zeker dat de geadviseerde materialen voor u de “job” doen, die u verwacht. Wij willen u daar graag bij van dienst zijn.

En mocht u wensen, dat wij hechtingsmetingen met uw materialen verrichten volgens de zojuist beschreven testmethodes, dan willen wij dat graag tegen kostprijs voor u verzorgen.

Hoe weet u of een lijm voldoende kleefkracht heeft?

De testmethodes voor vloeibare lijmen zijn minder geformaliseerd, maar ook hier geldt, dat u graag wilt weten welke waarden de kleefstof kan bereiken in de, door u gewenste situatie. De, door de fabrikanten opgegeven waarden geven meestal al een goede indicatie, maar proeven met uw eigen materialen sluiten onverwachte resultaten vrijwel zeker uit. Ook hierbij kunnen wij de testen tegen kostprijs voor u uitvoeren.

Scroll to top