TAPIR adopteerd Tapir Ydra

Zuid-Amerikaanse Tapirtapir ydra artis

Algemene informatie
De Zuid-Amerikaanse Tapir is een van de vier tapirsoorten. De Zuid-Amerikaanse Tapir wordt ook wel de laaglandtapir genoemd. De Zuid-Amerikaanse Tapir kan 2 meter worden, heeft een staart van ongeveer 8 cm en een schouderhoogte van ongeveer 77 tot 108 cm. Deze tapir kan tot 25 kg wegen. De Zuid-Amerikaanse Tapir verschilt van de andere soorten tapirs door zijn volledig bruine lichaam. Na een draagtijd van 335 tot 439 dagen krijgen de vrouwtjes, net zoals de andere tapirs, slechts 1 jong. De tapir heeft een voorkeur voor een waterrijke omgeving en zwemt en duikt uitstekend.

Zuid-Amerikaanse tapir loopt en zwemt op de Pampa
Op de Artis Pampa zijn er 3 te zien. Bij mooi weer zijn ze vaak in de buurt of in de vijver te vinden. Tapirvrouwtje Ydra is 5 jaar oud, haar jong Enero (een mannetje) is afgelopen januari geboren en het volwassen mannetje Carlo is in augustus 4 jaar geworden.

Fokprogramma
Ydra is op het moment drachtig van Carlo en we hopen dan ook volgend jaar het eerste jong van dit koppel te verwelkomen. Binnen de EAZA dierentuinen is er een fokprogramma met deze soort.

Goede zwemmers
De Zuid-Amerikaanse tapir (Tapirus terrestris) leeft vooral in de bossen van Brazilië en nooit ver van water. Het zijn heel goede zwemmers en duiken het water in om te ontsnappen aan roofdieren. Hoewel tapirs heel traag bewegen, zijn zij door hun gevoelige snuit in staat vroeg voor vijanden te vluchten. Naast ruiken kunnen tapirs met hun snuit ook tasten en grijpen.

Zuid-Amerikaanse tapir geboren tijdens nieuwjaarsnacht
In Artis is tijdens nieuwjaarsnacht een Zuid-Amerikaanse tapir geboren. Het is een mannetje en heeft al een bolle buik van het drinken.
Het tapirkalfje heeft een bruine vacht met witte strepen en stippen en lijkt daarmee niet op zijn ouders. Dit is ter camouflage. Een volwassen Zuid-Amerikaanse tapir is bruin. Ze leven voornamelijk in Brazilië, Argentinië, Venezuela, Colombia en Paraguay. Hun voedsel bestaat vooral uit fruit, gras, bladeren en planten.

Europees fokprogramma
Een groot deel van het leefgebied van de Zuid-Amerikaanse tapir is beschermd gebied. De soort is in veel landen als beschermd verklaard. Toch wordt er nog veel op de tapir gejaagd om zijn vlees en huid, waardoor hij met uitsterven wordt bedreigd. Daarom bestaat er voor deze soort een Europees fokprogramma, waar Artis nu een belangrijke bijdrage aan heeft geleverd. De tapir staat op de Rode Lijst voor beschermde diersoorten en leeft vooral in Brazilië bij meren en rivieren.

Bekijk ook het filmpje van Ydra